PROSTAT AMELİYATINDA İLERİ TEKNOLOJİ ThuLEP

Prostat ameliyatı

ThuLEP : Thulium Lazer ile Prostat Ameliyatı

Prostat idrar torbasının altında yer alan ve spermin sıvı kısmını üreten , ortasından idrar yolunun geçtiği glandüler bir organdır. Prostat bezi 40 yaş sonrası bazı erkeklerde büyümeye başlar . Böylelikle ortasından geçen idrar kanalını daraltarak prostat hastalığı şikâyetlerine sebep olur.

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kazım BİLECEN, Prostat hastalığı tedavisinde uygulanan ileri teknoloji Thulium Lazer Prostatektomi (ThuLEP) hakkında bilgiler verdi.

PROSTAT HASTALIĞI (BPH) ŞİKÂYETLERİ NELERDİR?

Op. Dr. Kazım Bilecen, prostat hastalarında görülen şikâyetleri sıraladı. Zor, cılız ve ince idrar yapma, sık idrara çıkma, geceleri sık sık idrara kalkma, idrarı başlatmada ve bitirmede gecikme, idrarın sonunun damla damla uzaması , idrar geldiğinde acil idrar yapma hissi(urgenc) , bazen idrarı yetiştirememe, idrar kaçırma(İnkontinans) , idrar yapamama, mesanenin idrar ile dolması (glob vezikal) sebebi ile sonda takılmak zorunda kalınması.

THULİUM LAZER PROSTAT ENÜKLÜASYON TEKNİĞİNİN FARKI NEDİR?

Thulium Lazer Prostat Enüklüasyonu (ThuLEP  prostat ameliyatı) bugün için Prostat hastalığı tedavisinde kullanılan en güncel tedavi seçeneklerinden biridir. Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kazım Bilecen ‘Bugüne kadar kapalı TUR-P ameliyatı kapalı prostat cerrahisinde Altın standart tedavi yöntemi olarak kabul ediyorduk. Son yıllarda Lazer cihazlarındaki ve Lazer ameliyat tekniklerindeki gelişmeler ile birlikte ThuLEP ameliyatları hastaya sağladığı avantajları ve artık prostat dokusu kalmadığından dolayı tekrarlama ihtimalinin çok daha düşüktür. Bu avantajlar sağlıyor. Bu nedenle Altın standart ameliyat tekniği olma yolunda ilerlemektedir.

Doku hasarı ve penetrasyon derinliğinin daha az olması . Bunun yanında  daha iyi kesme gücü sebebi ile idrarı tutmamızı sağlayan sfinkter kas dokusunun korunması konusunda daha avantajlı olduğu görülmektedir. Ayrıca prostat kapsülü üzerinden geçen sinirler daha iyi korunabildiği için cinsel fonksiyonlar (ereksiyon) etkilenmemektedir.  Daha az kanamaya neden  olmaktadır. Bu sebeple kan sulandırıcı kullanan hastalarda dahi bazı durumlarda kullanabilirler. Ayrıca doku penetrasyon derinliğinin daha az ve kesme gücünün daha fazla  olmasından dolayı işlem esnasında kapsül perforasyonu gibi komplikasyonların daha az olduğunu olmaktadır. Bu durumlar  daha hızlı bir iyileşme sağlar.  Daha az komplikasyon  ve  daha kısa hastanede kalış süresi  sağlamaktadır’ dedi.

THULEP AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Thulium lazer ThuLEP ameliyatı prostat hacmine bağlı olarak 1-3 saat arasında sürmektedir. ThuLEP cerrahi endoskopik el aletleri ile  uygulanır.  Üretral Mea (dış idrar yolu girişi) dan girerek mesane altında prostat dokusuna ulaşırız. Prostat dokusu çevresindeki kapsül dokusundan Thulium Lazer enerjisi yardımı ile ayırırız.  (sanki bir portakalın içi ile kabuğu arasına girilerek , kabuğundan ayrılması gibi ) mesane içine atarız.  ve  mesane içine atılan prostat dokusu Morselatör denen bir alet yardımı ile ,mesane içinden yaklaşık 5-10 dakika gibi bir süre içinde parçalanarak dışarı alınır.

THULİUM LAZER PROSTAT AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

-Klasik TUR-P tekniği yaklaşık 80-100 grama kadar olan prostatlara uygulanabilmektedir.  Ne kadar iyi uygulansa da prostatın tamamı temizlenememektedir. Artık doku kalmaktadır. Bu nedenle prostat tekrarlayabilmektedir.  Oysa ThuLEP ameliyatı 100 gramın üzerindeki prostatlara da başarı ile uygulanabilmektedir. TUR-P ile karşılaştırıldığında neredeyse prostat dokusu kalmadığı için prostatın tekrarlama ihtimali yok gibidir.

-Büyük prostatlarda da uygularız.

-Mesane taşı ve prostatın birlikte olduğu hastalarda aynı seansta iki problem de tedavi edilebiliriz.

-Kalp damar hastalığı olanlara ,  koroner stenti olan ve kan sulandırıcı kullanan hastalarda uygularız.

-Çok daha az kanama görürüz . (Açık cerrahi veya kapalı Tur ameliyatına göre )

-Hastanede kalış süresi çok daha kısadır. ( Normal koşullarda 1-2 gün içinde sondasız olarak hastaneden çıkarabiliriz )

-Sonda daha kısa tutarız. ( Normal koşullarda 1-2 gün içinde sondası çıkarırız)

-İdrar akış hızı çok daha yüksektir .( Prostat glandı tamamen çıkarıldığından dolayı ,TUR ameliyatı ve diğer tedavi tekniklerine göre)