Özel Hatem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Muzaffer
Ertürk, kabızlığın önlenmesi için kuru gıdalar ile bol su tüketilmesi
gerektiğini söyledi.
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı
Doktor Muzaffer Ertürk, kabızlık hastalığı hakkında bilgiler verdi. Kabızlığın
dışkılama sayısının hafta 2 defadan daha kısa olmasıyla oluştuğunu belirten
Doktor Ertürk, kabızlığın önlenmesi için özellikle kuru incir, kuru kayısı ve
bol su tüketilmesi gerektiğini kaydederek, “Kabızlık, insanın dışkılama
sayısının haftada 2 defadan daha kısa olmasıyla orantılı bir durumdur” dedi.
Haftada 2 defa yapılan dışkılamanın normal kabul edildiği
aktaran Ertürk, “Normal bir insanda ortalama olarak, günde 2 defayla haftada 2 defa
normal kabul ederiz. Yani bir günde 2 defa dışkılamayı ya da haftada 2 defa
dışkılamayı ortalama 3 günde bir olur, dışkılamayı normal standartlarda kabul
ediyoruz. Eğer 3 günde 1’in fazlasında dışkılama sayısı varsa kabızlık olarak
kabul ederiz, ancak hastaların birçoğu günde 1 defa tuvalete gittiği halde
kabızlıktan bahseder. Bu aslında kabızlık değil tenesmus yani zor tuvalet
yapmaktır. Zor tuvalet yapmak kabızlıkla orantılı bir durum değildir. Oradaki
en büyük etken, İrritable Bağırsak Sendromu dediğimiz rektumun kasılmasıyla
sancılı ve zor tuvalet yapmayla ilintili bir durumdur. Kabızlık genellikle
yaşlı insanlarda ve gebelerde görülür.
Buradaki asıl sebep, gebelerde rahimin bebekten dolayı büyümesiyle bağırsaklara
basınç yapması etken bir madde olabiliyor. Yaşlılıkta bağırsak atonisi arttığı
için kabızlık meydana gelebiliyor” diye konuştu.
Bazı ilaçların uzun süre kullanılmasıyla kabızlık
şikayetlerinin arttığını bildiren Ertürk, “Bazı ilaçlar, antidepresanlar,
tiroit bezi hastalıkları gibi hastalıklar, kabızlığa neden olabiliyor.
Kabızlıktaki en büyük sebep, kabızlığa neden olabilecek, bir hastalık var mı?
Altında yatan bir hastalık var mı buna bakmak lazım. Örneğin kanser bir
kabızlık sebebi olabilir, tiroit bir kabızlık sebebi olabilir. Yaşlılık atoniden
dolayı olabilir. Bunun için en kolay yöntemlerden birisi kolonoskopidir.
Kolonoskopiyle yeterli bağırsak temizliği yaptıktan sonra hastanın bağırsağına
girilir. Bu uygulama anesteziyle yapılır. Bağırsaktaki kabızlığın nedenlerinin ülser veya diğer kolitik durumlar, kanser veya
poliplerin olup olmadığına bakılır. Eğer bunun gibi sorunlar yoksa, kan kaybına
neden olacak patolojik durumlar gözlenmemişse,
kabızlığa neden olacak tiroit hastalıkları, kalsiyum gibi bir problem yoksa
bağırsak için çalıştırıcı laksatifler kullanılabilir. Hastaların bağırsağını
çalıştırıcı gıdalarla; incir , kuru kayısı ,kepekli ekmek ile beslenmesi
önerilir. Bunların yanında bol bol su
içmesi, spor yapması özellikle yürüyüş yapması, bağırsak hareketlerini
sağlaması için batın için eksersizleri yapması çok faydalı olabilir. Yine
kabızlıkta birtakım ilaçları uzun süre kullanmak özellikle kabızlığı gidermek
için kullandığımız ilaçların 3 ay süreden daha fazla kullanılması ters olarak
bağırsak felcine neden olarak, kabızlığı daha da arttırır. Bu nedenle kabızlık
için kullanılan ilaçları çok fazla önermeyiz.” ifadelerini kullandı.