Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadet Tayşi,
Ramazan ayında beslenmenin püf noktaları hakkında bilgi verdi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadet Tayşi, Ramazan ayının beden
ve nefsin tutulduğu bir dönem olduğunu kaydetti. Tayşi, Ramazan’ın paylaşma ayı
olduğunu hatırlatarak, "Aç olan insanların neler hissettiği, tokluğun
sadece nefise hizmet ettiğini anladığımız bir aydır. Ramazan ayı, aslında yemek
israfını engeller" dedi.
Diyetisyen Tayşi, oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin
seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas alınması
gerektiğine dikkat çekerek, "Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme
değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün
sayısıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi
için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü
atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan
önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı
yaklaşık 17 saat aç kalacağız. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde
düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu
durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma
hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.
Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve tok tutucu, yağlı olmayan besinler
tercih edilmelidir" dedi.
Kan şekerine ve reflüye dikkat
Tayşi, yapılan en büyük hatalardan birinin de çok hızlı bir
şekilde çok miktarda besin tüketmek olduğunun altını çizerek, "Ramazan
ayında sofralarda bolluk ve bereket vardır. Oruca niyetli olan kişilerin kan
şekerleri düşmektedir ve ezanın okunması ile birlikte kan şekeri düşük
olduğundan daha fazla miktarda besin tercih etmektedir. Kısa zamanda çok fazla
besin tüketimi ile enerji yüksek besinler yenilmekte ve kilo alımı ortaya
çıkmaktadır. Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de mide içinde
bulunan yemek ve asidin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan
reflüdür. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme
önerilerinde yağ tüketimi dikkat çekmektedir. Oruç tutmanın sağlıklı insanların
metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı
hastalıklarda şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda
veya özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir.
Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları
önemlidir" şeklinde konuştu.
Sağlık beslenme önerileri
Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadet Tayşi,
oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerde bulunarak, "Ramazan ayı
süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında
öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 2,5 saat aralıklarla
ara öğün düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın
korunması açısından önemlidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu
gıdalardan uzak durulması uygundur. İftara peynir, domates, zeytin gibi
kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika
sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.
Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler
beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine
bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih
edilmelidir.Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji
verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları,
soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.İftarda aşırı şerbetli,
yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve
tatlıları tercih edilmelidir.Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve
iyice çiğneyerek yenilmelidir.İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya
bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek,
kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı
olmaktadır. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir.
Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli,
kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır" diye
konuştu.