Koronavirüs hastalığını atlatan bir kişi eski hayatına
dönebilmek, kuvvet kazanabilmek ve hastalıklardan korunabilmek adına
beslenmesine önem vermelidir.
Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadet Tayşi,
koronavirüsü geçirdikten sonra beslenme konusunda uyarılarda bulundu.
Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak için doğru beslenmenin
çok önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Saadet Tayşi ‘Koronavirüs ile yaşadığımız
bu günlerde 3 büyük önlem olarak sıraladığımız, maske, mesafe ve hijyenin yanı
sıra güçlü bir bağışıklık sisteminden de uzun bir süre bahsedildi. Korona
virüsün bulaşmasını önleyen veya koruyucu olacak herhangi bir besin olmasa da, sağlıklı beslenerek fiziksel aktivite ve
düzenli uyku ile bağışıklık sistemini güçlendirerek, koronavirüsü daha hafif geçirmeyi ve korunmayı
sağlayabiliriz. Devam eden pandemi sürecinde birçoğumuz koronavirüse yakalandı
veya hafif olarak geçirdi.
Koronavirüsü atlatan kişilerin
sağlığında ne gibi değişimler oldu?
Dyt. Tayşi Korona virüsü geçirdikten sonra bir daha geçirme
olasılığını göz önünde bulundurarak bağışıklığı güçlü kılmanın önemli olduğunu
ifade etti. Semptomlar her bireyde farklı oldu. Vitamin eksikleri bağışıklığımızı
etkiliyor. Özellikle D vitaminini birçoğumuz yeterli miktarda alamıyor. Öncelikle
kış aylarında olduğumuzdan dolayı mutlaka ihtiyacımız kadar D vitamini
almalıyız. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. D vitamini yönünden içeriği
zengin olan besinleri ise somon, alabalık, yumurta, süt, kültür mantarı
şeklinde sıralayabiliriz.
Koronavirüsü geçiren bazı insanlarda yoğun ishal durumu
olabiliyor ve tedavi sürecinde yoğun ilaç kullanımından sonra barsak floraları
bozulabiliyor. Bu nedenle düzenli probiyotiklere sofranızda yer vermenizde
büyük fayda var. Fermente edilmiş besinler doğal probiyotik kaynaklardır.
Yoğurt, kefir, turşu gibi besinleri tüketmeye özen gösteriniz.
Tat alma duyusunun kayıp olması gerçekten de insanı olumsuz
yönde etkilemektedir. Tat duyusundaki reseptörlerin kapanması veya iletimin
azalması ile oluşan bu durumda, beslenmenizde tat almanızı uyarıcı besinlere
ara ara yer verilmelidir. Özellikle ağız sağlığının korunması içinde bol sıvı
tüketilmelidir.
Korona virüs enfeksiyonu sonrasında diğer dikkat çeken bir diğer
sağlık problemi ise kemik ve kas ağrıları durumudur. Kemikleri ve kas iskelet
sistemini güçlü tutmak için magnezyum ve kalsiyum yönünden yüksek besinleri
tercih etmek önemlidir.
Halsizlik ve
yorgunluğa karşı vitamin c önemli
Koronavirüs geçirenlerde devam eden halsizlik ve yorgunluk şikayeti yaşayanların demir depolarına baktırmalarını gerektiğini ifade eden Özel Hatem Hatanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saadet Tayşi ‘ Beslenmenizde yumurta, et , tavuk , kurubaklagillere ve aşırıya kaçmadan pekmeze yer verebilirsiniz. Mutlaka vitamin c ile desteklerseniz emilim miktarını artırırsınız. Çay ve kahve tüketimi ise sınırlandırınız. Özetleyecek olursak dengeli ve sağlıklı beslenmeyi hayatınızda sürdürebilirseniz, sadece korona virüsten değil tüm hastalıklardan korunmuş olursunuz’ ifadelerini kullandı.
https://www.narkozhaber.com/koronavirusu-geciren-kisiler-nasil-beslenmeli.html