ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK SORUNUNA ÖNERİLER

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Kutsal çocukların  yemek seçme ve yemeği reddetme davranışlarıyla sıkça karşılaşıldığına dikkat çekti.

Çocuklarda iştahsızlık anne ve babaların sıklıkla karşılaştığı önemli bir problemdir. Psikolojik sorunların yanı sıra fiziksel sorunların da neden olabileceği iştahsızlık problemi için öncelikle nedeninin tespit edilmesi oldukça önemli.

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Kutsal çocukların  yemek seçme ve yemeği reddetme davranışlarıyla sıkça karşılaşıldığına dikkat çekerek, ebeveynlere çocukların iştahını açacak önerilerde bulundu.

Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar sürebilen iştahsızlık sorunu, doğru zamanda doğru besin seçerek, ancak en önemlisi çocuğa doğru yaklaşımda bulunarak çözülebileceğinin altını çizen Dr. Kutsal ‘Çocuklarda iştahsızlık probleminin diş çıkarma, kansızlık ve ateşli hastalıklar gibi sağlık sorunlarında, anne babanın boşanması gibi psikolojik travmalarda ama en çok da anne ve babanın beslenme konusunda yaptıkları hatalar , yemek seçen çocuk , aşırı hareketli veya içe kapanık çocuklar olduğunu söyleyebiliriz.’ dedi.

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Kutsal çocuklarda iştah artıran 15 altın kural sıraladı. İşte o kurallar:

“Beslenmenin gerçekten önemli olduğuna onu inandırın.

Çocuğunuza beslenmeyi sevdirin,beslenmenin eğlenceli olduğunu çocuğunuza hissettirin.

Yemekten önce çocuğa abur cubur gıdalar yedirmeyin,çocuğun iştahını kesebilir.

Çocuğunuzu başka çocuklara kıyaslamayın. Küçük kalacaksın diye sözlerle tehdit etmeyin

Çocuğun sevmediği gıdalarda ısrar etmeyin. Ancak zaman zaman deneyin ya da daha cazip hale getirerek sunun.

Yemek yerken parmaklarını kullanmasına, yemeklerle oynamasına, etrafı dağıtmasına göz yumun, engellemeyin.

Acele yedirmek, yemek yemeye yeterli zaman tanınmaması ya da tam tersine yemek süresini çok uzatmak ve yemeği döktüğünde tepki verilmesi çocuğunuzu olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle  bu tür davranışlardan sakının.

Bazı çocuklar sütü soğuk bazıları ise sıcak ya da ılık sever. Çocuğunuzun sütü nasıl sevdiğini deneyerek bulun.

İçecekleri yemekten önce tüketmemesini sağlayın.

Çocuğunuzu sağlıksız atıştırmalardan koruyun.

Yemeklere farklı isimler takın. Yemeklere, komik ve ilginç isimler takabilirsiniz.

Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş endişe, üzüntü, kıskançlık duyguları da iştah azalmasına sebep olabilir, bu durum tedavi gerektirebilir.

Yemeği televizyon olmayan, dikkatinin dağılmayacağı sessiz bir ortamda yemek yedirin. Yemek zamanının güzel geçmesine özen gösterin.

Belirli bir uyku düzeni oluşturmak, temiz havada oynamalarını sağlamak çocukların iştahını açar ve yemek yemelerini kolaylaştırabilir.

Doyduğuna dair bir işaret aldığınız an yemesini durdurun, son lokmasına kadar yedirmek zorunda değilsiniz.

Çocuğun iştahı ailenin mutluluğu ile doğru orantılıdır. Bu nedenle mutlu ve huzurlu aile ; sağlıklı ve iştahlı çocuk demektir. Hepinize sağlıklı ve huzur dolu günler dilerim.”

Leave A Reply