ÇOCUKLARDA KIŞ HASTALIKLARINA DİKKAT

• ÇOCUKLARDA KIŞ HASTALIKLARINA DİKKAT
Eklenme Tarih : 2018-02-06

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan HÜNER çocuklarda en  sık karşılaşılan kış hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Soğuk algınlığı(akut nazofaranjit) çocuklarada en sık görülen enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Dr. HÜNER’ .Rhinovirus ve parainfluenza genellikle bahar aylarında, RSV, influenza, coronavirusler genellikle kış aylarında sorumlu tutulan başlıca virüslerdir. Soğuk algınlığı genelllikle bir hafta sürer bazen iki haftayıda bulabilir.Bulguları genellikle; ateş, halsizlik, huzursuzluk, hapşırıktır, Önce sulu daha sonra daha koyu burun akıntısı takip eder. Ateşin üç günden uzun sürmesi veya düşmüşken tekrar çıkması bakteriyel enfeksiyon düşündürmelidir.Soğuk algınlığı bazen başka hastalıklarada zemin hazırlar bunlar arasında en sık görülen akut otitis media, mastoidit, peritonsiller veya perorbital selülit,larenjit,sinüzit,  bronşiolit,pnömoni gibi komlikasyonları olabilir.Tedavide neler yapılabilir;antibiyotik başlanması gerekmez bol sıvı desteği ve semptomatik tedavi sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmedikçe gerekli değildir’ ifadelerini kullandı.

Krup hastalığı nedir ? Nasıl tedavi edilir ?

Çocukluk çağının en sık rastlanan orta solunum yolu hastalığıdır, genellikle kaba ses, havlar tarzda kuru öksürük soluk alırken ıslık benzeri ses(stridor) üst hava yollarındaki daralmaya bağlı gelişir ve kısa zamanda gelişen solunum sıkıntısı ile kendini  gösterir.En sık 6 ay-3 yaş arasında parainfluenza, RSV, influenza, adenovirusler en sık viral etkenlerdir.Tedavide soğuk buhar,nebülize adrenalin,nemli oksijen,deksametazon uygulanabilir.

Bronşiolit nedir ? Nasıl tedavi edilir ?

Bronşiolit sıklıkla viral etkenlerin neden olduğu hışıltılı(wheezing) öksürük, hızlı solunum, göğüste çekilmeler, soluk verme süresinde uzama ile karakterize bronşial küçük hava yollarının enflamasyonu ile giden ve astın benzeri klinik tablo ile karşımıza çıkan bir hastalıktır. Pasif sigara içiciliği tekrarlayan bronşiolit atakları için risk faktörleridir. Özellikle sigara dumanına maruziyetin olması tekrarlayan bronşiyolitte en önemli risk faktörlerinden biridir"