Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi , özellikle yaz ayalarında aşırı sıcaklıklarda artış
gösteren ’akut ishal’ hastalığına karşı uyarılarda bulundu.
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, bahar ve yaz aylarında aşırı sıcak havalarda ishal
hastalığının ortaya çıktığını belirterek, hastalığın özellikle çocuklarda sık
rastlandığını ve ölümle sonuçlanabildiğini kaydetti. Dr. Mustafa Çiftçi,
hastalığın ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, belirtiler ve tedavi
yöntemleri konusunda bilgi verdi.
Çiftçi, hastalığın mide ve bağırsak iltihaplanması olduğunu
belirterek, "Akut ishal, mide ve bağırsakların enflamasyonudur. Yani
iltihaplanmasıdır. Bu süre 14 günden az ise buna akut ishal diyoruz. 14 günden
fazla ise kronik ishal diyoruz" dedi.
Akut ishalin belirtileri
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Çiftçi,
"En belirgin belirtisi adından da anlaşılacağı üzere ishal durumudur. Bu
kanlı veya kansız olabilir, beraberinde bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik,
baş dönmesi gibi belirtilerle seyredebilir" şeklinde konuştu.
Akut ishalin bir bakteri tarafından oluşturulduğunu
hatırlatan Çiftçi, "Bu etkenlerin bulaşmış olduğu yiyeceklerin içeceklerin
ağız yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır" ifadelerini kullandı.
Çocuklara dikkat
Hastalığın en çok bahar ve yaz aylarında görüldüğünü
kaydeden Çiftçi, sıcak havalarda çocuklara dikkat edilmesini istedi. Çiftçi,
"Bu mevsimlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bakterilerin
virüslerin çoğalmaları daha kolay olmakta. Çocukların bir arada aynı ortamda
bulunmaları artmakta. Parkta ,bahçede bulunan ve birbirleriyle temas halinde
olan çocuklara bu mikropların geçişi daha kolay olmaktadır" ifadelerine
yer verdi.
Tedavisi
Dr. Mustafa Çiftçi, hastalığın tedavisi konusunda ise
"Sıvı ve tuz kaybına göre değişmektedir. Sıvı ve tuz kaybı hafif olan
vakalarda evde ağızda sıvı takviyesi yapılabilir. Hafif vakalar, yağsız posasız
diyet ile atlatılabilir. Ancak sıvı ve tuz kaybının fazla olduğu vakalarda
hastaneye yatış gerekmektedir. Tedavi uygulanır" bilgilerini verdi.
Dr. Çiftçi, ishal vakalarında patates, muz, yoğurt
tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu gıdaların tüketiminin yanı sıra ve
su takviyesi yapmamız, ağızdan sıvı takviyesinin iyi olması gerekiyor. Yağlı
yiyeceklerde, çikolata ve sütten uzak durulması gerekiyor" dedi.
"Erken müdahale ölüm riskinin önüne geçer"
Dr. Çiftçi, hastalığa erken müdahalenin ölüm riskinin önüne
geçebildiğini kaydetti. Çiftçi, "Bahar ve yaz ayların da her 5 hastadan
2’si bu şikayetle gelmektedir. Ülkemizde ve dünyada akut ishaller bebek ve
çocuk ölümlerinde ön sırlarda olup bu konuda ölüm ve ölüm riskini artıran su ve
tuz kaybıdır. Burada erken müdahaleyle bu ölümlerin önüne geçilebilir"
diye konuştu.