GÖĞÜS AĞRISI OLAN HASTALARDA TROPONİN TESTİNİN ÖNEMİ

• GÖĞÜS AĞRISI OLAN HASTALARDA TROPONİN TESTİNİN ÖNEMİ
Eklenme Tarih : 2017-05-23

Özel Hatem Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr.Hasan Mohamed Mamık  , göğüs ağrısı olan hastalarda, ağrının kalp krizinden veya kalp hasarı yaratan bir başka durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla yapılan yüksek duyarlı troponin testi hakkında bilgiler verdi.

Troponin testi sayesinde küçücük kalp krizlerinin bile kısa sürede teşhis edildiğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Hasan Mohamed Mamık’ Troponinler kalsiyuma bağlanarak hücre içi fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynar.  Çizgili kaslarda iki tip miyoflament bulunur. Kalın olan miyoflamentler miyozinden oluşurken ,ince miyoflamentleri ise aktin, tropomiyozin ve troponin oluşturur. Miyoflament  , çizgili kasta sarkomer denilen yapı birimleri içinde ince ipliklerin kalın ipliklerin arasına girmesiyle kas kasılır , çıkmasıyla kas gevşer’ dedi

Troponin testi ile kalp krizi riski tespit edilebiliyor

Troponin testinin, sağlıklı bireylerin kalp krizi geçirme riskini belirleyebildiğinin altını çizen Özel Hatem Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Hasan Mohamed Mamık’ Troponin testi T,  I ve C olarak adlandırılır ve  üç alt ünitesinden oluşur. Kandaki troponin , gögüs ağrısı ile angin ve miyokard kalp krizini ayırtmak için kanda ölçülür. Nekrozun başlamasından sonra    40dk İLE 1 saat içinde yükselir ve  14 gün kadar yüksek kalır.Ayrıca CK-MB  6 saat içinde belirgin şekilde artarak  18  saat  içinde yükselir ve 24-36    saat içinde normale döner. Troponin t  konsantrasyonu  0.1-0.16  mg/ml , sınırları aşan değerler öncelikle miyokardial hasar olasılığını destekler.  Seri ölçümlerde ise konsantrasyonun artmakta olması  hasarın ilerlediğini gösterir. 3-6 saatlik aralıklarla alınacak kan örnekleriyle izlemeye tabi tutulmaları önerilir. Troponin testleri aslında aynı troponin molekülünü ölçmektedir. Yüksek duyarlı troponin testlerinin farkı daha düşük düzeylerdeki troponini ölçme kabiliyetidir. Böylece troponin düzeyinde meydana gelen artışlar daha erken tespit edilerek, hastaya daha erken müdahale edilebilme şansı sağlanır’şeklinde konuştu.