ÇOCUKLARDA BAHAR ALERJİSİNE (ALERJİK RİNİT ) DİKKAT

• ÇOCUKLARDA BAHAR ALERJİSİNE (ALERJİK RİNİT ) DİKKAT
Eklenme Tarih : 2017-05-09

Bahar ayları çocuklar için özgürce doğanın keyfini çıkartmak anlamına gelse de, hapşırma krizleri, burun akıntısı ve kaşıntısına yol açan "alerjik nezle (rinit)" ya da bilinen diğer adıyla "saman nezlesi" oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olarak yaşanabilmektedir.

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa  Çiftçi alerjik rinit (nezle ) hakkında bilgiler verdi.

Alerjik rinit’in bilimsel çalışmalarla dünyada her üç kişiden birinde görüldüğü kanıtlanmıştır. Sadece kişilerin bu konuda farkındalıkları artırması gerektiğinin altını çizen Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa  Çiftçi ‘Özellikle alerjik riniti  nezle – gripten ayırt etmek gerekiyor. Bu arada şikayetlerin süresine bakmak lazım. Özellikle şikayetlerin 1 hafta veye 10 gün sürüyorsa nezle , gribe bağlı deriz fakat 2 haftadan uzun süren burun tıkanıklığı , burun akıntısı , hapşırık gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzman hekimin değerlendirmesi gerekir’ ifadelerini kullandı.

Alerjik rinit (nezle) nedir ?

Burun içi mukozasının alerjik sebeplerden dolayı iltihaplanmasıdır.

Alerji sebepleri genellikle toz , polenler  , küf  ve ev tozları gibi etkenlerdir.  Bunun dışında belirtileri ise burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz de kaşıntı hissi ile kendini gösterebilir.

Çocuklarda alerjik rinit (nezle) en çok hangi mevsimde görülür?

Görüldüğü mevsime göre ikiye ayrılmaktadır. Birincisi , bahar aylarında görülen polenlere bağlı olarak yine mevsimsel alerjik rinittir. İkincisi ise  dört mevsimde görülen ev tozuna , küf ve böceklere bağlı olabilen  paranazal alerjik rinit olarak nitelendirebilirz.

Alerjik rinit ,astım ile birlikte görülebilir mi ?

Evet. İkisinde de alerjik yatkınlık söz konusu olduğu için birlikteliği fazladır. Alerjik rinit ve ürtiker ;dabaz , egzama gibi alerjik hastalıklarda yine sıklıkla görülmektedir. Tedavi edilmeyen alerjik rinit vakaları astım açısından risk faktörü oluşturmaktadır.

Alerjik rinite (nezle)  karşı ailenin nasıl bir tutum sergilemesi gerekir?

Öncelikli olarak çocuğun alerjik olduğu maddeyi tespit edip , bundan uzak durulması en önemli tedbirdir. Polenlere karşı  çocuğunuzun alerjiisi  var ise bahar aylarında park , bahçe , ağaçlık , çimenlik alanlardan çocukların uzak tutulması  gerekiyor. Bu alanlara gidilecekse çocuklara maske takılması gerekiyor. Yine çocuğun ev tozu alerjisi var ise evde halı, halıfleks, kalın perde kullanılmaması gerekiyor. Yün ve yünden oluşan eşyalardan uzak durulması gerekiyor.

Alerjik rinit için tedavi şekli nedir?

Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi şekli yoktur. Şikayetlerin attığı dönemlerde atakları azaltmak için ilaç tedavisi uygulayabiliriz. Ayrıca İmmünoterapi  dediğimiz duyarsızlaştırma yöntemi özellikle polen alerjisi olanlarda etkili sonuçlar vermektedir.immünoterapi

HABER :  Şeyma GÜNENÇ