UYKU APNESİ HASTALIKLARA VE TRAFİK KAZALARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR

• UYKU APNESİ HASTALIKLARA VE TRAFİK KAZALARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Eklenme Tarih : 2017-04-15

Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan, uyku apnesi güncel yapan nedenlerden birisinin insanların gece boyunca kaliteli uyku uyumadığını ve bu durumun da kaza ve hastalıklara davetiye çıkarabileceğini söyledi.

Uyku bozukluğu ve düzensiz uykunun toplumda çok fazla görüldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan, uyku bozukluklarının solunum düzensizliklerine yol açtığını, bu düzensizliklerin de kişinin gece boyunca  bazen de gündüz oturduğu yerde ya da direksiyon başında kısa süre bile olsa uyuklamasına ı sebebiyet verdiğini belirtti.

Uyku-apne sendromu nedir?

Uyku apne ve sendromun önemine değinen Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları  Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan, ”Horlamanın solunum durmaları ile birlikte olduğu klinik tabloya obstrüktif uyku-apne sendromu denir. Uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutan ve kapatan kaslarda gevşeme olur. Bu gevşeme hava yollarında uyku sırasında hafif bir daralmaya sebep olur ve hafif bir horlama meydana gelir ki genellikle bunun bir önemi yoktur. Uyku apne sendromlu hastalarda uykuya bağlı bu kas gevşemesi çok fazla olur ve nefes almak güçleşir. Beyin nefes almaktaki bu güçlüğü fark eder ve solunum çabasını artırır. Artan solunum çabası beyni hafifçe uyandırır ve hava yolu açılır” dedi.

Uyku apne  sendromu belirtileri nelerdir?

Uyku apne  sendromunda uykuda tıkayıcı apne hastaların büyük bir çoğunluğunda horlama olduğunu dile getiren , Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları  Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan” Normal  horlamanın hiçbir sakıncası yok ama horlarken birkaç saniye süren nefes durması ardından gürültülü bir sesle yine solunum alması uyku apnesi için tipik bir bulgudur. Yani bir kişi hiç birşey yapmadan yanındaki kişinin annesi olur babası olur bu tabloyu görüyorsa eğer muhakkak bir hekime başvurmasını öneriyoruz. Bu süre zarfında uykuda soluk durunca  ,beyne oksijen gitmiyor ve soluksuz kalıyor. Zaten gürültülü ses de ondan çıkıyor. Tekrar nefes alıyor. O zaman beyin uyarıyor bana diyor oksijen gelmiyor cevap verin deyince hasta bu sefer aslan kükremesi gibi bir sesle gürleyerek tekrar solunumuna başlıyor. Oksijen gitmiyor. Birçok hayatımız için en çok ihtiyacımız olan şey oksijendir” şeklinde konuştu.

“Bu tipik durumlarda inme ve felçler meydana geliyor”

Üstte tıkayıcı bir şey olunca aşağıya üst solunum yollarından alt solunum yollarına oksijen gitmediğini belirten Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan,” Akciğerlere solunum gitmeyince o kana verilmeyince hipoksi dediğimiz oksijen düşüklüğü oluyor. Oksijen düşüklüğü olunca da kan yağları yanmıyor. Bu durumda  kolesterol ve diyabet yükseliyor yani metobolik sendrom dediğimiz olaylar ortaya çıkıyor.

Beyin oksijensiz kalınca ne oluyor?

İnme ve felçler meydana geliyor. Onun için uyku apnesi çok önemli bir hastalıktır. Ayrıca son zamanlarda uyku apnesini güncel yapan nedenlerden birisi de insanların gece boyunca kaliteli uyku uyumayınca gündüz uyuklamaya başlamasıdır. Yani gündüz oturduğu yerde insan bir bakarsın hemen şekerleme yapar. Yemekten sonrada özellikle uykusu gelir. Son zamanlarda güncel olmasının en büyük nedenlerinde biri de uyku apnesi olan kişilerin direksiyon başında kısa süreliği uyku haline geliyor. O zamanda trafik kazaları fazlalaşıyor” açıklamasında bulundu.

Tedavi şekli nedir?

Uyku apnesi hastalıkların tedavi şeklinde süreci anlatan Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bozdoğan,”Uyku apnesi için öncelikle hastaya polisomnografi dediğimiz bir test yapmamız lazım. Hastayı bir gece uyku odasına yatırıyoruz. Hastanın farklı yerlerine elektrotlar bağlıyoruz. Başına, çene altına, göğsüne ve bacaklarına bütün gece bunla çekim yapıyoruz.

Çekimde hastanın tüm gece boyunca kaç defa nefesi durmuş kaç saniye sürmüş ne kadar oksijensiz kalmış bunları tespit ediyoruz. Buna göre de bir derecelendirme yapıyoruz. Yani diyelim ki hafif bir durumsa onun tedavisini ayrı kulak buran boğaz ile ilgili burun eti vardır.

Burnunda eğrilik vardır. Ya da dişinde çene yapısında patolojik durum vardır. Onları halledersin ağır dediğimiz uyku apnesinin yeni bir tedavi bulunana kadar vereceğimiz cihazlarla olmaktadır. Simap bimap derecesine göre bütün gece o maskeyle pozitif hava basıncıyla hava veriyor. Üst solunum yollarını açıyoruz. Yani aracın verdiğimiz cihazında faydası budur. Pozitif su basıncı ile üst hava yollarını açıyoruz. Aşağıya oksijen gitmesini sağlıyoruz. Böylelikle tıkayıcı apne ortadan kalkmış oluyor. Başka türlü şeyler var ama bunlar hala tedaviye girmedi. Deneme amaçlı yapılan ameliyatlar var. Göğüs boşluğuna boyna piller yerleştiriyorlar. Onunla uyku apnesini ortadan kaldırmaya çalışıyor ama bunlar henüz tedavi de yerini almadı” diyerek sözlerini tamamladı.