DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF NOKTALARI

• DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF NOKTALARI
Eklenme Tarih : 2016-10-10

Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nazan ÖZDEMİR doğurganlığı artırmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Herkes belli bir yaşa geldiğinde, hayatta belli beklentileri gerçekleşince “çocuk sahibi” olmayı planlamaktadır. Kadınların iş hayatında aktif rol oynamaları ister istemez anne olma yaşını arttırdığına dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nazan ÖZDEMİR’ Geçmişte anneliğin en sık 20 - 25 yaş aralığında görüldüğünü, günümüzde ise anne olma yaşının yumurtlama kapasitesinin azaldığı ileri yaşlara kaydığı gözleniyor. Doğal yollarla hamile kalmak için 30’lu yaşlarda ki kadınlara ortalama bir senelik süre biçiyorlar. Çünkü doğurganlık bu yaşlardan sonra azalıyor ve yumurta kalitesi düşüyor. Akıllıca olan bu sürece karar verdiğinizde doktora başvurmak; jinekolojik muayene ve testleri yaptırmak gerekiyor’dedi.

Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nazan ÖZDEMİR gebeliğin artırılması için şu önerilerde bulunuyor;

Beslenmenize Dikkat Edin

Üreme potansiyelinizi maksimum seviyeye çıkarmak için sağlıklı bir beslenme biçimi uygulamak gerekiyor. Folik asit deposu yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren kırmızı et, kalsiyum içeren süt ürünleri ve lifli besinler doğurganlığı besliyor.

Stresten Uzak Durun

Stres  yumurtlama ve döllenme süreçlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca sürekli hamile kalıp kalmadığınızı merak ederek yaşamak bilinçaltınıza tam tersi etkiler yaratıyor.

Kilolarınıza  Dikkat Edin

Hamile kalmak için vücut ağırlığı oldukça  önemlidir. Doğurganlığın azaldığı belli bir vücut ağırlığı yoktur, hesap yapılırken boy da göz önünde tutulmalıdır. Vücut - kitle indeksinin 20 - 25 arasında olması doğurganlık için idealdir. aşırı zayıf olmak ya da aşırı kilolu olmak yumurtlamayı olumsuz etkiliyor.

Sigara’dan Uzak Durun

Üreme sağlığı açısından sigara kadınlar için menopoz yaşının daha genç yıllara kaymasına, erkekler içinse sperm hareketliliğinin azalmasına neden olmaktadır. Sigaranın zararlı etkisi sadece nikotin değil içerdiği binlerce kimyasallar nedeniyle olmaktadır. Sigara dumanında bulunan toksik elementler yumurtanın şekline, yumurtlama ve döllenme süreçlerine zarar veriyor. Araştırmalara göre sigara içenlerin hamile kalma ihtimali, içmeyenlere oranla yüzde 40 daha az olduğu tespit edilmiştir.

Güvenli seks yapın

Klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar üreme tüplerini etkileyerek döllenme açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Güvenli seksi tercih ederek ve düzenli check up yaptırarak doğurganlığınızı tehdit eden cinsel hastalıklardan korunabilirsiniz.

Cinsel ilişki kalitesini arttırın

Çok sık cinsel ilişkiye girmek de, çok seyrek ilişki de doğurganlığı azaltacaktır. En uygun olan cinsel performans haftada 2 - 4 arası cinsel ilişkide bulunmaktadır. Bu sıklıkta seks yapmak hem sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu etkileyecektir, hem de yumurtlama zamanına denk gelerek hamilelik oluşumunu sağlayacaktır.

HABER: Şeyma GÜNENÇ